Følg Geodata AS

Her blir det snø!

Pressemelding   •   sep 28, 2015 09:41 CEST

Som Dagbladet meldte tidligere denne uka kan det i helga være fare for snø over 1000 meter.

Nordmenn på biltur kan derfor gjøre lurt i å legge om til vinterdekk før avreise.

Det er kanskje ikke allmennkunnskap å vite hvilke områder som ligger over disse høydemeterne. Derfor har Geodata laget grafiske modeller av det ganske land, som viser hvilke fjellområder som kan bli utsatt for snøvær.

Sjekk i dette kartet om du bør legge om!

Sjekk om du blir berørt

- Kartet er en terrengmodell over Norge. De gule feltene viser høydeverdier på over 1000 moh. De røde og grønne strekene er veier som ligger over 1000 meter, forklarer Tore Jensen, teknisk rådgiver i Geodata.

Dermed kan turklare nordmenn, med et kjapt kartsøk, være bedre før var enn etter snar.

- På fredag blir det kaldere i fjellet og nedbøren kommer som snø. Skal du kjøre over fjellet, må du vurdere vinterdekk. Det er usikkert hvor mange av veiene som blir dekket av snø, for det kan komme som sludd eller regn også, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Mangler på GPS og navigeringssystemer

Ideelt sett burde slik informasjon kommet direkte opp på gps'er og navigeringsverktøy. Inntil denne teknologien kommer på markedet, må norske fjellturister greie seg med Geodatas modeller.

- De færreste har et klart bilde av hvilke områder og veier som ligger 1.000 meter over havet. Dermed kan de som skal på tur med bil i helgen/høstferien se om deres kjørerute kan være utsatt for snø - og nødvendigheten av å skifte til vinterdekk, skriver rådgiver i Släger, Marianne Solheim Birkeland, på vegne av Geodata.

Geodata har også laget en 3D-modell. Denne kan ses her.

Artikkelen ble skrevet i Dagbladet

For mer informasjon om Geodata, følg oss på:

Facebook

Twitter

LinkedIn

Google+

Slideshare

Flickr

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar